ADRESLİ YANGIN ALGILAMA SİSTEMLERİ:

Yangın, can ve mal kaybına neden olan büyük bir felakettir. Yangının yayılma hızı düşünüldüğünde, ilk müdahalenin en kısa sürede yapılması önemlidir.

Yangın Algılama ve İhbar Sistemlerinim temel işlevi yangının kaynağının kısa sürede bulunarak söndürülmesidir. Yangının kaynağının bulunmasındaki sürenin, dikkate alınmadan yapılan projelendirmeler veya algılama elemanlarının tipinin doğru seçilmemesi sistemin ana işlevini tam olarak yerine getirememesine neden olacaktır. Ayrıca algılayıcı tipinin ortam koşullarına uygun olarak seçilmemesi yanlış alarmlara neden olacağından, sistemin güvenilirliğinin ortadan kalkması sonucunu doğuracaktır.

Adreslenebilir sistemler konvansiyonel sistemlerden oldukça performanslı ve tehlike bildiren bölgenin noktasal konumunu verebilmektedir.

Adreslenebilir yangın ihbar sisteminin olduğu bir işletmede yangının çıktığı ve alarm butonunun tetiklendiği bölgeyi net olarak konumunu alabilirsiniz.

Eğer istenir ise ;

-yangın durumunda acil çıkış kapılarını kontrol edebilme,

-hava damper kapaklarını kontrol edebilme,

-pompa dairesi sulu ve köpüklü söndürme sisteminin vanalarının açık/kapalı konum bilgisi,

-söndürme sistemi su rezerv seviyesini öğrenebilme,

-klima havalandırma sistemlerini kapatma,

-grafiksel izleme ile monitor ve bilgisayar verisi tabanlı projelendirme ile kat ve bölge şeması,

-geriye dönük alarm ve hata dökünanı,

-doküman yazdırma (yazıcı),

-birden fazla tekrarlama paneli ile istenilen konumlardan kontrol edebilme,

-diğer harici cihaz kontrolleri sağlanabilmekte

Adreslenebilir sistemlerde yangın senaryosu oluşturulur ve bu senaryo doğrultusunda ekipmanlar kontrol edilir.

Bu tip sistemlerde her bir dedektörün panel tarafından tanınan kimlik kodu bulunmaktadır, bu sayede alarm durumunda algılama yapan dedektörün tam olarak yeri panel üzerinden görülebilmektedir. Adresli sistemlerde marka ve modele bağlı olarak, her bir bölgeye 128 adete kadar dedektör bağlanabilmektedir. Dedektörlerle panel tarafından bire bir haberleşmesi sayesinde hat kopuklukları ve arızaların hangi dedektörden kaynaklandığı panel üzerinden görülebilmektedir. Sistem maliyeti Konvansiyonel sistemlerle kıyaslandığında oldukça yüksektir.