Sprinkler Söndürme Sistemleri (Periyodik Bakım, Hızlı Kurulum)
Yangın tehlikesinde tutuşan materyallerin yukarında söndürülmesi ilkesine dayanan sprinkler söndürme sistemleri adını sistemin ucundaki püskürtücü birimden almaktadır. Söndürücü sıvılar yardımı ile otomatik söndürme sistemleri içerisinde en etkili olanlardan birisidir. Geniş bölgelerde aniden yayılan alevlere elle müdahale zorlaşacağı için, otomatik olarak tavan ve yan kısımlara monte edilen sprinkler söndürme sistemleri müdahalede daha etkin olmaktadır. Yangını ve dumanı hızlı bir şekilde algılayan sistemi sayesinde saniyeler içinde yangına müdahale başlamaktadır. Böylece depo ve geniş işyeri gibi maddi değeri yüksek yerlerde sprinkler söndürme sistemleri ekonomik kaybı da önlemektedir.
A tipi ve C tipi yangın türlerinde sulu söndürmelerin daha etkin olduğu görülmektedir. Bu yüzden sprinkler söndürme sistemleri gibi sulu söndürücülerin kullanıldığı sistemlerde çok büyük oranda başarı yakalanmaktadır. Sistemdeki sprinklerin tek bir tanesi kullanıldığı alan hesaplanarak 9 ve 21 metrekare arasında bir alanı tek başına söndürebilmekte ve alevlerin yayılmasını önleyebilmektedir.
Bünyesinde birçok farklı değerli malzeme bulunduran fabrikalar veya daha büyük alana sahip diğer işletmeler için en uygun söndürme sistemlerinden biridir.
Sprinkler Sistemi Nasıl Çalışır?
Yangına müdahalede temel prensip başlangıç aşamasında yangını fark edip büyümesini önlemektir. Sprinkler sistemi nasıl çalışır sorusuna en iyi cevap da budur aslında. Alevlerin farkına varılması ve müdahalenin başlaması ile eşgüdümlü olarak personelin ikaz edilmesi. Eğer bir sistem bunu başarabiliyorsa gerçek hedefine ulaşmış demektir. Dumanın algılayıcı sensörler aracılığıyla fark edilmesi, eş zamanlı şekilde ana panoya ikaz göndermesi ve söndürmenin başlaması. İşin özeti budur.
Giderek büyüyen alevler ve yüksek ısının düşürülmesi, otomatik patlayan sprinkler uçlardan söndürücü sıvıların püskürmesi, insanda boğucu etki yapan dumanın zemine yapıştırılması ve personelin dışarı çıkmasına zaman kazandırılması sprinkler sistemi nasıl çalışır sorusunun kademeli yanıtıdır. Dumanın bertaraf edilmesi, profesyonel ekiplerin müdahalesini görüş açısı olarak kolaylaştırır.
Sprinkler Sistemi Ne Demek
Günümüzde büyük alanların yangın tehlikesinden korunması için tercih edilen ve sulu söndürme uygulayan sprinkler vasıtasıyla yangına müdahale eden sistem, sprinkler sistemi ne demek diye merak edenlerin en kolay anlayacağı cevaptır. Hem işlevsel olarak hakim olduğu geniş bölge hem de alevlere ciddi tesir etmesi bakımından çok kullanışlı bir sistem olan sprinkler sistemler profesyonel personel tarafından monte edilmelidir. Acil durumlarda % 100 verimli çalışması için etüt çalışmasının da montajının da hatasız bir şekilde yapılması çok ama çok önemlidir.
Firmamız sprinkler sistemin ne demek olduğunu, çalışma prensibini ve hesabını müşterilere anlatmakta, kullanımı konusunda eğitimler vermekte ve periyodik bakımını üstlenmektedir.
Sprinkler Sistemi Zorunluluğu
Sprinkler sistemin zorunluluğu konusunda en yetkin mevzuat Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmeliktir. Bu zorunluluk aşağıdaki maddelerde açık olarak belirtilmiştir;
Yüksekliği 30.50 metreden fazla olan ofisler,
Yüksekliği 51.59 metreden fazla olan apartmanlar,
Bodrum katı birden fazla ve 20 araçtan fazla kapasitesi bulunan kapalı otoparklar,
Yatak kapasitesi 200 adetten fazla olan misafirhane, otel ve pansiyonlar,
Kullanım alanı olarak 2000 metrekareden çok alanı bulunan işletmeler,
Ayrıca içinde kalabalık grupların dolaşabildiği her türlü toplantı ve seminer salonu, elğlence mekanı ve alışveriş merkezlerinde de sprinkler sistemi zorunluluğu söz konusudur.
Sprinkler Sistemi Hesabı
Uzman ekibimizde bulunan tüm usta, teknisyen ve mühendislerimiz sprinkler sistemi hesabı konusunda oldukça deneyimlidir. İlgili mevzuatları ve bilimsel yaklaşımları temel alarak oldukça başarılı işlere imza atmışlardır. Ağaç, loop ve grid borulama sistemleriyle işletmeniz için en ideal tercihi yapıp, sprinkler hesabıyla mekanınızı koruma altına almaktadırlar.
Bu tercihte aşağıdaki kriterler göz önüne alınmaktadır;
DN25 boru çapı = 2 sprinkler
DN32 boru çapı = 3 sprinkler
DN40 boru çapı = 5 sprinkler
DN50 boru çapı = 10 sprinkler
DN65 boru çapı = 20 sprinkler
DN80 boru çapı = 40 sprinkler
DN100 boru çapı = 100 sprinkler
DN125 boru çapı = 160 sprinkler
DN150 boru çapı = 275 sprinkler
Yangın riskinin bertaraf edilmesi için sprinkler sayısı arttırılabilir.